Amazon v Brne definitívne nebude, potvrdil to investor

02.04.2014 Celý región

Brno/Mníchov 2. apríla (TASR) - Americký internetový obchod Amazon nové logistické centrum v Brne nepostaví.

Uviedla to na svojej internetovej stránke česká spravodajská televízia ČT24, ktorej to dnes v Mníchove oznámil európsky šéf firmy Tim Collins.

Podľa jeho slov z bavorského Grabenu, kde funguje jeden zo skladov internetovej megafirmy, sa terajší plán, ktorý predpokladal investíciu vo výške 2,7 miliardy Kč a vytvorenie 1500 pracovných príležitostí, neuskutoční. V budúcnosti nie je spolupráca vylúčená, teraz však Amazon preskúma možnosti v iných krajinách regiónu.

Americký subjekt narazil v Brne na opakovanú neochotu tamojších zastupiteľov dať zelenú jeho projektu.

Vláda ČR sa snažila investorovi vyhovieť, za brnianskych zastupiteľov však rozhodnúť nemohla. Napokon vyšlo nazmar aj úsilie juhomoravského hajtmana Michala Haška o kompromisné riešenie problému.

Prvý podpredseda vlády, minister financií ČR Andrej Babiš v prvej reakcii na rozhodnutie Amazonu konštatoval, že brnianske "nie" je absurdné v situácii, keď sa kabinet usiluje dostať do krajiny čo najviac zahraničných investorov. ČR má podľa jeho slov 15 vlád, jednu centrálnu a 14 krajských, medzi ktorými však nejestvuje jednota.

ČT24 zároveň zverejnila chronológiu udalostí spojenú s výstavbu nových skladov Amazon v Česku:

ROK 2013 Október - Amazon oznámil plány na vybudovanie svojich hál v blízkosti Prahy a Brna. Stali by sa súčasťou siete 25 distribučných centier v siedmich štátoch Európy.

ROK 2014 21. januára - Brnianske zastupiteľstvo prvýkrát neschválilo návrh vybudovať diaľničný prevádzač a rokovania odložilo na marcovú schôdzu. Amazon ale chcel mať jasno čo najskôr, Brno mu preto sľúbilo, že zvolá mimoriadne zasadanie zastupiteľstva v polovici februára.

14. februára - Zmluvy, ktoré by umožnili príchod Amazonu do Brna, zástupcovia mesta opäť neschválili. Prezident Miloš Zeman rozhodnutie kritizoval.

4. marca - Primátor Roman Onderka rokoval v Luxemburgu s poprednými manažérmi firmy Amazon Timothym Collinsom a Raimundom Paetzmannom. Na rokovaní bol prítomný aj riaditeľ developérskej spoločnosti CTP Invest Remon L. Vos. Všetci prítomní sa ubezpečili, že Amazon má záujem o vybudovanie distribučného centra v Brne.

18. marca - Brnianske zastupiteľstvo ani na tretíkrát neodsúhlasilo zmluvy s firmou CTP Invest. Priemyselné zóny v rôznych častiach Českej, ale aj Slovenskej republiky sa predháňajú v ponukách, aby Amazon postavil svoju halu u nich. Ostravská radnica ponúkla pozemky v priemyselnej zóne Mošnov, s novou ponukou prišiel aj Bratislavský kraj. O udržanie Amazonu v Brne usiluje aj vláda a agentúra CzechInvest.

26. marca - Spoločnosť Amazon naďalej dúfa, že svoje distribučné centrum v Brne postaví. Zástupcovia Amazonu, developéra CTP Invest a mesta sa zišli na spoločnej videokonferencii a dohodli sa, že Brno bude na najbližšom zasadnutí zastupiteľstva o stavbe distribučného centra znovu hlasovať. Amazon sa zaviazal, že sa do dňa hlasovania, teda do 15. apríla, nevyjadrí k ponuke kraja postaviť centrum v blízkosti letiska.
 

Vyberte región